Translate

20 Aralık 2020 Pazar

Her İnsan Bir Vatandır

 
Her insan bir vatandır.

Yüreğimin vatanı oğul:
Bütün dünya insanın içindedir, bakmayı ve öğrenmeyi bilirsen.
Kapı önünde ve anahtar elindedir. Anahtarı ya da açacağın kapıyı senden başka hiç kimse sana veremez.
Hayat yaratma sorumluluğu ve mutluluğu kendimizde yatar.
Öncelikle kim olmak istediğimize ve hayatımızı nasıl yaşamak istediğimize karar vermeli ve sonrada yaptığımız seçimleri sevmeliyiz.
Hayat acısıyla, tatlısıyla kabul edilmeli ve öğrenilmeli.
Bir anne olarak sana dair hissettiklerim çok derin ve seninle sonsuza dek genç kalacağız canımın içi.
Erdemli hisler erdemli varlıklar yaratır. İnsanın içinde hürmet ve sevgi olmalı.
Olmalı oğul;
Hayatın sabırla öğrenildiğini, öğrenilirken de sorgulamaktan hiç korkmamanı söyleyebilirim.
Bilgiye, bilime, sanata önem vermeni, bilmediğini araştırmayı, kendin olmayı ve kendini güncellemekten asla vazgeçmemeni söyleyebilirim.
Ağız dolusu hiç korkmadan gülmeyi o gülmelerin bütün katı duvarları nasıl yıktığını, karanlığa gömdüğünü, bir gülmenin bin nehir yatağına dönüştüğünü anlatabilirim.
Yemyeşil bir dünyanın yeşile durmuş bahçesinde berekete durmuş dalın da ki meyvenin tadını anlatabilirim.
Gönül gözüyle sevmenin derinliğini, memleketimin kışını, boranını kardelenlerini ve memleketimin yaza durmuş gelincik tarlalarını anlatabilirim.
Onurla yaşamanın yastıkla huzurunu, hiç kimseye onurunu borçlanmadan dik durmanın erdemini anlatabilirim.
Yüreğinle konuşmayı, beyninle düşünmeyi ve inandığın düşüncelerin arkasında durmanı, zamana, kurda kuşa yem etmemeyi, yani yiğitçe, mertçe yaşamayı öğretebilirim.
Hoşgörüyü, el etek öpmeyle karıştırmadan, yani inandığın doğruları peşkeş çekmeden, yiğitçe arkasında durmanın asaletini öğretebilirim.
Hesabını veremeyeceğin, insanlığa iyilik aşılamayan, onurlu olmayan hiç bir oluşumun içinde yer almamanı özellikle salık veririm. Örnek olmaya gayret ederim.
İnsanlara, ülkene ve bütün dünya kardeşliğine inanmanı, sevmeni ve asla günün adamı olmamanı, mevki, makam ve para için namusunu, şerefini satan insanlardan uzak durmanı;
İnsan da olması gereken en büyük erdemin onur ve namus olduğunu, o örümcek kafalıların namus anlayışıyla olayları ve kişileri yargılamamanı, namusun herkeste bulunması gereken bir erdem olduğunu sana anlatmaktan, yaşatmaktan asla vazgeçmeyeceğim.
Ve hiç kimseye kul olma gözüm açık gider bu dünyadan.
Güzelliği yok etmeye yönelik her şeye onurunla karşı durmanı söyleyebilirim.
Hayatın her zaman düz yol olmadığını, bu yolda karşına çıkanları ve sana eşlik edenleri yarı yolda asla bırakmamanı, bırakman gerekenleri de bıraktığında bir daha geriye dönüp bakmamanı söyleyebilirim. İnsan satmak ucuz insanların işidir. İnsan olmak emek ister, cesaret ister, yürek ister.
Hatalarından ders almayan, hatalarının sonuçlarını kendine tecrübe etmeyen her zaman yeni yanlışlara adaydır. Ders, sen dersini alıncaya kadar devam eder bunu hiç unutma.
Sorumluluk bilinci olan insan, hayatını toparlama şansına her zaman sahip olacaktır.
Yaşayan her varlığa çıkarsız koşulsuz sevgi duymanı, her canlının iki yüzü olduğunu da hiç unutmamanı söylerim benim gönlümün ceylanı oğul.
Ve sana hiç korkmadan sevmeyi uğrun da her şeyi göze alabilecek kadar ulaştığın bir yürekte buluşmuşsan onun için yaşama sıkıca sarılmanı ve hiç bırakmamanı söylerim.
Yaşamı bölüşenler dünyasın da yerini al benim can suyum. Ve sen, tüm bencilliklerden arınmış bir yaşamın içinde sevdanın sığınağı ol bebeğim.
Her canlının yaşam hakkına saygı duy. Ve yaşamı uğruna ölecek kadar değil yaşatacak kadar sev.
Yüreğimin iç gömleği oğlum, yalansız yüreğine sevdamı kondurduğum oğlum asla çamurlaşma:
Yalan, dolan, şantaj, iftira onursuz insanların sığınağıdır. Kendi lamban ol, başka sığınak arama.
Senin sığınağın SEVGİ, MERHAMET, ADALET, VİCDAN, CESARET, BİLGELİK, EMPATİ OLSUN.
Evrenin yanıtlarını bulmak için önce kendi içine bak. Kendin ol. Kendi umudunun kahramanı ol. Gelenekler ve kör inançlar tarafından kontrol edilmeyi ret et. Bu dünyanın en fazla şifaya, sevgiye ve barışa ihtiyacı var.
Kolektif esenliğe yönelik gerçek adanmışlıkla;
Özgür ve hür iradenle yaşama yürümeni, açık fikirli olmaya ve önyargılı davranmamaya özellikle çok dikkat etmeni diliyorum.
Herkesin gelişme, iyi bir insana dönüşme şansı ve özgürlüğü vardır.
Dünyayı kötülüklerden arındırmak hepimizin işi. İyilik daima temel prensibin olsun. Varlığına minnetle ne olursa olsun daima yanında olacağım.
İçimi sevgi ve şefkatle dolduran oğlum doğum gününü kutluyor, yeni yaşının sana ve yaşamında seninle birlikte yürüyenlere huzur, sağlık, başarı ve bereket getirmesini kalben diliyor gözlerinden öpüyorum.
Ömrüne kurban olduğum:
Dünya yüzünde sadece anneler koşulsuz sever.
Yüreğinden öpüyorum.

Hiç yorum yok: