Translate

2 Mayıs 2019 Perşembe

Sanatsız bir toplum şenlikli sayılmaz

Sanatsız bir toplum, şenlikli sayılmaz !
''Uygarlık, bir toplumun kültürü ile bütünleşen sanat, düşünce, bilim ve teknoloji ürünlerinin tümüyle pratik yaşama yansımasıdır. Binlerce yıl süren gelişmelerin sonucunda insan aklının, emeğinin duygularının bilim ve teknolojinin desteği ile ortaya çıkan birikimidir.''
Bir işi ne kadar coşku ve içtenlikle yapıyorsak, yaptığımıza ne kadar güzel, etkileyici ve özgün bir hava katabiliyorsak, “Sanat Boyutu”na o kadar yaklaşmış oluruz.
Bulunduğum etkinliklerde, gördüğüm ve hissettiğim coşkular, eserleri oluşturan kimliklerin ruhuma kattığı enerjiyi hep sevmişimdir.
Buradan yola çıkarak, sanat konusunda aydınlanmamız gereken ince bir noktaya da değinmeden geçmek istemem. Sanat, ''yalnızca duvardaki bir tablo, şehir parkındaki bir heykel, bir süs eşyası değildir. Gösteriş ve övünme nedeni de değildir.''
Sanat, insan yaşamı ile bütünleşen saygıdır, hoşgörüdür, güzelliktir, insan ve doğa sevgisidir, çevreciliktir. İyilik, güzellik, doğruluktur.
Çünkü sanat, insanın benliğini geliştirir, duygularını yüceltir, eğitir, ruhunu esenliğe ve diriliğe kavuşturur. Tolstoy’un dediği gibi, “Sanatın amacı, duyguları ortaya çıkarmak, insanları doğru yola ve mutluluğa ulaştırmaktır...”
Bize bu pencereyi açanlara, bir kez daha şükranla sarıldım.
“Sanat ve kültürde bir yere varamamış hiç bir ülke sanayide, ekonomide ve teknolojide gelişemez, uygarlık yarışında ön saflarında yer alamaz,”
Bunun farkına varamayanlar, bir ülkenin gelişmişliğini sadece yapılan binaların, yolların, metroların sayısıyla tanımlamaya çalışırlar.
Oysa kültür ve sanat'tan desteğini almayan sanayi düzeyi, tarım gücü ve ekonomi asla insanca bir yaşamın anahtarı olamaz.
Gandhi’nin “Kültür yoksunluğunun sonu hep aynıdır; sefil bir uygarlık ve eli kulağında bir çöküş,” deyişinde yatan gerçek gibi.
Teknoloji ve donanımlar ne kadar gelişirse gelişsin, kültürün ve sanatın inceliği, güzelliği, yol göstericiliği olmadan uygar ve medeni ülkeler seviyesine ulaşamayız.
Bir ülkenin ekonomisi, yaşam tarzı ve düzeyine bakıldığında, o ülkenin sanat ve kültür anlayışı ile birlikte, uygarlık düzeyi de ortaya çıkar.
Velhasıl, sanatsız bir toplum, şenlikli sayılmaz.

Hiç yorum yok: