Translate

20 Eylül 2019 Cuma

SU HAYATTIR, ALINIP SATILMAZ...!

Görüntünün olası içeriği: 4 kişi, açık hava ve doğa
Yağmuru Bile (Even the Rain)
Hayattan ne anladığımız ve hayatın içindekilerine ne kadar duyarlı olduğumuz çok önemli..
''Nefesimizde ki buharı bile satacaklar. Aç gözlülüğünüzden nefret ediyorum.''
Bu seslenişi yapan Daniel'dir..
2000 yılında Bolivya’da yaşanan Cochabamba su isyanlarını konu alan Yağmuru Bile (Even the Rain) filmi, arka planda çok daha büyük bir hikaye anlatıyor:
''Amerika kıtasının keşfi konulu gerçekçi ve çarpıcı bir film yapmak üzere Bolivya’ya giden yönetmen Sebastian (Gael García Bernal), sorumlu yapımcı Costa (Luis Tosar) ve film ekibi, oldukça geniş bir prodüksiyon için bir o kadar geniş oyuncu kadrosuna ihtiyaç duymaktadır.
Bu kadroyu yerli halktan insanlara ayıran ekip, daha seçmeler sırasında bir takım problemlerle karşılaşır.
Bu problemlerin daha sonra Bolivya’daki halk ayaklanmasında da etkili olacağından habersiz film ekibi filmlerini çekmeye devam ederken bir yandan da halkın maruz kaldığı haksızlık üzerinde kafa yorarlar. Fakat onlar için hava hoştur çünkü günde 2 Dolar’a oyuncu çalıştırmak hiç de zor değildir.
İleride Bolivya’daki ayaklanmanın lideri olacak olan Daniel (Juan Carlos Aduviri) de bu oyuncuların içindedir ve film ekibi ile yaşadığı problemler zamanla kendini insanlık oyununa bırakacaktır.
Devlet ise sömürgeci güçlerin ülkedeki suyu kullanmasına halkın demokrasi ile kendilerini seçmelerinden aldığı güçle göz yummaya devam etmektedir.
Aynı zamanında hükümet, insanların yağmur suyunu dahi biriktirip kullanmasını yasaklamıştır.''
Daniel'in '' Hatta başımıza düşen yağmuru bile satıyorlar. Hemde kanunlarla, inanılmaz bir şekilde'' derken ''Su hayat demektir''anlamıyorsunuz.
''İster vurun, ister öldürün asla vazgeçmeyeceğiz'' seslenişi her şeyi özetler niteliktedir.
Ve film ekibine ''Bazı şeyler sizin filminizden daha önemlidir'' derken davasına inanmanın yüceliğini de gözler önüne serer.
Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, ayakta duran insanlar, açık hava ve doğa
Yılın en iyi İspanyol filmi olarak Yabancı Film Dalı’nda Oscar’a da aday gösterilen ''Yağmuru Bile''’yi izlerken dünya da halen aynı sorunların devam ettiğini görmekteyiz.
Cochabamba halkının verdiği mücadele ve başlarına gelenler iyi değerlendirilmeli. Çünkü bu sadece Bolivya’da yaşayan yerlileri anlatan bir film değil.
Benzerini Afrika’da elmas madenleri için, yine altın için, kölelik için yapıldı yapılıyor. Bugün Orta doğuda (Petrol için) benzeri olaylar yaşanıyor.
Türkiye açısından da bu böyle. 500 yıl önce altın değerliydi, onu alıyorlardı, artık su değerli onu alacaklar.
Bolivya yerlilerinin diliyle ''Yaku'' ''Su'' herkes için temel bir hak haktır.
''Yağmuru Bile''satan zihniyet dünyaya hakim oldukça yağma, talan, sömürü bitmeyecek.
Yaşamın değerli olduğuna inananların da mücadelesi bitmeyecek...
Olcay Kasımoğlu

Hiç yorum yok: